Mity na temat zmywarek

2 Replies

Wyposażenie restauracji
chopsticks-698495_1920

Wydaje się, że zmywarka to w każdej restauracji czy nawet jakimś mniejszym lokalu gastronomicznym sprzęt niezbędny i oczywiście trudno jest się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Trzeba bowiem pamiętać tutaj o tym, że dzięki takim sprzętom gastronomicznym jesteśmy w stanie o wiele dokładniej wyczyścić sztućce czy talerze. Dlatego też zmywarkę należy kupić, choć wielu nie wie, czy jest to rentowna inwestycja. Wszystko przez mity, które narosły przez wiele lat korzystania z tego sprzętu gastronomicznego. Czego one dotyczą?

Zużycie wody

Nie jest żadną tajemnicą, że zmywarki gastronomiczne zużywają o wiele mniej wody, jeśli mielibyśmy czyszczenie naczyń porównać tu ze zwykłym zmywaniem. Mimo wszystko wielu uważa, że i tak zużywają one jej naprawdę sporo, co oczywiście narazi nas na wysokie koszta. Nie jest to prawda. Każdy, kto miał możliwość otwarcia zmywarki w trakcie zmywania, widział, że wody jest tam niewiele. Wszystko dlatego, że nie potrzebuje ona jej mnóstwo, a wodę, która się w niej znajduje, wykorzystuje wielokrotnie.

Czas pracy

Inny stereotyp dotyczy tego, że zmywarki naczynia zmywają naprawdę długo. Czy aby na pewno? Z pewnością może się tak zdarzyć, choć porównać można to do pracy pralki. Wiele zależy tutaj bowiem od tego, jaki program zostanie włączony. Dla naczyń mniej ubrudzonych wystarczające będą programy półgodzinne czy nawet krótsze. Czyszczenie tych znacznie bardziej zanieczyszczonych niekiedy taki sprzęt gastronomiczny przeprowadzana nawet i przez dwie godziny.

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *