Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Co należy wiedzieć o bemarach?

Ciężko wyobrazić sobie wyposażenie dobrej restauracji bez bemaru. Dla klientów lokali nazwa może brzmieć tajemniczo, jednak jest to niezbędny element sprzętu gastronomicznego ułatwiający działanie kuchni. Bemar (franc. Bain-marie) służy do utrzymywania odpowiedniej temperatury wcześniej przygotowanych potraw. Jego obecność w wyposażeniu restauracji ma na celu zapobieganie podawania klientom potraw wystygłych, tracących w ten sposób walory smakowe i obniżających zadowolenie klienta.

Rodzaje bemarów

Nowoczesne bemary mają najczęściej postać wózka, do którego wkłada się naczynia z przygotowanymi potrawami. Ich rozmiar w zasadzie zależy od wielkości restauracji i ilości klientów, których dana restauracja obsługuje. Czasem bemary to wielopiętrowe szafki na kółkach, które mieszczą dużą ilość naczyń. Można wyodrębnić podział na kilka rodzajów tych urządzeń. Bemary dzielimy na:

  • nadstawne – bemary stacjonarne, ustawia się je na szafkach lub stołach, mogą występować w wersji jedno, dwu, trzy bądź też czterokomorowej, w zależności od zapotrzebowania;
  • wolnostojące – wyposażone w nogi oraz w nadstawki grzewcze, a także w zabudowane szafki grzewcze i przelotowe;
  • jezdne – obecnie najpopularniejsze urządzenia grzewcze. Swoją popularność zawdzięczają temu, że nadają się do swobodnego przemieszczania między kuchnią, a miejscem gdzie potrawy są wydawane;
  • wózki bemarowe – urządzenia grzewcze mobilne, które umożliwiają transport gotowych potraw nawet na dalekie odległości. 22Posiadają specjalne przewody zasilające, dzięki którym można włączyć je do prądu w wybranym miejscu.

Wybór bemaru gastronomicznego

Prowadząc restaurację, zdajemy sobie sprawę, że nie zawsze możliwym jest przygotowanie wszystkich potraw na bieżąco. Stąd wyposażenie restauracji bez bemaru jest trudne do zrealizowania. Dlatego też zakup tego urządzenia podgrzewającego powinien być tak samo przemyślany, jak w przypadku kuchenki gazowej czy lodówki.

Bemary gastronomiczne są zazwyczaj w użyciu nieustannie przez wiele godzin, stąd rozważając zakup, należy kierować się jakością i ekonomicznością danego urządzenia. Istotne jest także wzięcie pod uwagę rozkładu pomieszczeń i mebli, aby znaleźć dla bemaru odpowiednie miejsce oraz zaplanować ewentualne przemieszczanie tego urządzenia w zależności od potrzeb.

Ważna jest także jakość materiału, z jakiego wykonano to urządzenie.Odpowiednią trwałość i użyteczność zapewnia stal nierdzewna, chromowana lub chromowo-niklowa. Znaczenie przy wyborze bemaru ma także ilość oraz objętość pojemników, które są na jego wyposażeniu. W tym względzie warto porównać ilości przygotowywanych potraw i oszacować, czy dane urządzenie będzie wystarczające.

Podsumowując, zanim zdecydujemy się na zakup bemaru, dokonajmy analizy potrzeb oraz możliwości swojego punktu gastronomicznego, tak aby urządzenie spełniało swoją rolę, a finalnie zadowolenie klientów pozostawało na wysokim poziomie.