Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Co to jest szafa chłodnicza i do czego służy?

Jest to niezbędne wyposażenie lokali gastronomicznych, sklepów spożywczych, a także hipermarketów. Szafy chłodnicze są to bardzo dużych rozmiarów urządzeni  służące przede wszystkim do przechowywania oraz ekspozycji produktów żywnościowych, które do zachowania świeżości potrzebują obniżonej temperatury. Służą przechowywaniu różnego rodzaju wędlin i mięsa, a także serów i innego nabiału. Ich zadaniem nie jest mrożenie żywności, ale samo obniżenie temperatury. Jest to nic innego jak zmodyfikowana wersja klasycznej lodówki. Oczywiście szafy używane w celu ekspozycji produktów powinny mieć przeszklone drzwi, co nie jest problemem, bo obecnie na rynku istnieje mnóstwo takich urządzeń i każdy znajdzie odpowiednią, spełniającą nasze wymagania.

Jest to bardzo ważne urządzenie, gdyż źle przechowywana żywność może być bardzo groźna dla zdrowia a nawet życia osoby, która ją spożyje. Jest to absolutny standard w tego rodzaju lokalach.

Jak działa szafa chłodnicza?

Istnieje wiele różnych metod schładzania produktów czy też odbierania z nich ciepła i późniejszego jego wydalania na zewnątrz urządzenia chłodzącego. Obecnie istnieje bardzo duży wybór tego rodzaju urządzeń, jednak najczęściej wybieranym są chłodziarki sprężarkowe. Ich działanie polega w głównej mierze na zasysaniu i sprężaniu czynnika chłodzącego z parownika i odprowadzaniu go do skraplacza. Pobierane jest więc ciepło z produktu umieszczonego w chłodziarce i odprowadzane na zewnątrz urządzenia.

Ile kosztuje taka szafa?

Koszt takiego urządzenia jest bardzo różny. Cena za szafę chłodniczą waha się od kilkuset złotych za małą szafę do nawet kilku tysięcy za bardzo dużą. Oczywiście cena jest uzależniona też od rodzaju firmy, materiałów jakie zostały wykorzystane do jej wytworzenia, jej mocy, pojemności. Należy również pamiętać przy zakupie takiego urządzenia, że ważne jest dołączenie gwarancji jak również zorientowanie się, czy ten model szafy chłodniczej posiada części, które można wymienić. Są to bardzo istotne kwestie, gdyż jest to zakup na długie lata i ważnym jest by jak najdłużej należycie spełniała ona swoje funkcje.

Podsumowanie

Szafa chłodnicza to urządzenie chłodzące, służące do przechowywania różnego rodzaju produktów spożywczych. Jest stosowana przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, jak również w sklepach spożywczych i hipermarketach. Jest to niezbędne wyposażenie tych lokali, gdyż ważne jest by produkty spożywcze trzymać w odpowiedniej dla nich temperaturze, by zapewnić im należytą świeżość i zadbać o zdrowie swoich klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.