Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Czym jest młynek do zlewu i jak działa?

Młynek do zlewu (inaczej: rozdrabniacz do zlewu) to istotny element wyposażenia każdej kuchni zarówno w gospodarstwie domowym, jak i w profesjonalnych firmach gastronomicznych. Znaczenie ułatwia zachowanie czystości, higieny i segregację odpadków.

Jak działa młynek do zlewu?

Praktycznie wszystkie modele młynków do odpadów są zbudowane w podobny sposób i składają się z zespołu montażowego, części rozdrabniających, które mają za zadanie odprowadzenie resztek do kanalizacji i wyłącznika. Na rynku możemy się spotkać z następującymi rodzajami rozdrabniaczy:

  • bezprzewodowy- jest uruchamiany za pomocą specjalnego pilota,
  • z włącznikiem elektrycznym- np. w ścianie,
  • pneumatyczny- uruchamia go sprężone powietrze,
  • korkowy- w tym modelu, u wlocie młynka znajduje się magnes i urządzenie będzie działać tylko wtedy, kiedy zatka się korkiem wlot młynka, a wyłączy się, gdy korek ten zostanie wyjęty.

Najważniejszym elementem rozdrabniacza jest silnik znajdujący się zwykle w obudowie młynka, która wykonana jest z tworzywa sztucznego, albo stali.

Młynek powinno się zamontować pomiędzy zlewozmywakiem a ujściem do kanalizacji.

Co można wrzucać do młynka?

Nie każdy rodzaj odpadów nadaje się do rozdrobienia w młynku. Spokojnie można do niego wrzucać wszelkie odpadki organiczne, miękkie takie jak np. ości, małe kostki, chrząstki, skórki owoców, warzyw, skorupki jaj, fusy, resztki potraw. Aby jednak nie doprowadzić do awarii czy uszkodzenia młynka, nie należy wrzucać: szkła, plastiku, sznurków, metalu, kamieni, czy piasku. Do zatkania młynku może też doprowadzić wlanie do niego gorącego oleju po smażeniu.

Żeby korzystanie z młynka było bezpieczne nie należy też:

  • wkładać palców do otworu, np. aby wyjąć coś co wpadło do zlewu,
  • chronić dostępność do młynka przez dzieci,
  • wlewać gorącą wodę zamiast zimnej, w celu spłukania odpadów, które zostały zmielone,
  • wlewać do otworu substancji aktywnych chemicznie, przydatnych do udrażniana zatkanych rur, ponieważ mogą trwale uszkodzić młynek.

Młynek do zlewu – ważne informacje:

Ważne jest, aby przed uruchomieniem młynka, wlać do zlewu trochę zimnej wody, aby spłukać resztki i ochłodzić urządzenie. Praca młynka nie powinna trwać dłużej niż pięć minut, a kiedy się skończy zaleca się nie wyłączać go jeszcze przez około 10 sekund.

Rozdrabniacze mają również funkcje, dzięki której ścieki ze zmywarki można bezpośrednio skierować do otworu w jego górnej części.

Przed zakupem młynku do zlewu należy zastanowić się, ile odpadów będzie „produkowanych” każdego dnia. W związku z tym warto rozważyć takie dane jak:

  • głośność- jeżeli mamy kuchnie połączoną z salonem, może to mieć kluczowe znaczenie, dla komfortu domowników,
  • pojemność komory- jeżeli komora jest większa może rozdrobnić więcej odpadów w szybszym czasie.
  • liczba stopni rozdrabniania- można spotkać modele z jednym, dwoma lub trzema stopniami, ma to wpływ na tempo rozdrabniania,
  • gwarancja- zależy od tego, na jakiego producenta się zdecydujemy, zwykle czas gwarancji to 2 do 6 lat,
  • moc – im młynek jest mocniejszy, tym szybciej i lepiej poradzi sobie z rozdrabnianiem resztek.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.