Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Dobierz kostkarkę do lodu do własnych potrzeb

W obecnych czasach nowe technologie coraz częściej przyczyniają się do poprawienia jakości życia nawet w najdrobniejszych jego aspektach. Sprzęty AGD są rozwijane oraz wprowadzane do obszarów życia, w których do niedawna trzeba było radzić sobie „manualnie”. Przykładem takich urządzeń może być kostkarka do lodu. Na pozór zwykłe urządzenie, jednak w okresie lata bardzo przydatne. Jak działa to urządzenie oraz jak wybrać odpowiednie dla siebie?

 

Zasada działania

Przed wyborem kostkarki do lodu, warto zaznajomić się z zasadą działania, aby móc lepiej podjąć decyzję o zakupie. Podstawą do wytworzenia kostek lodu jest swego rodzaju substancja chłodząca, zwana również czynnikiem. Zazwyczaj jest to freon, będący związkiem chemicznym z grupy chloro i fluoropochodnych węglowodorów nasyconych. Najbardziej znane, używane w kostkarkach to R134a, R404A oraz R410A. Po napełnieniu zbiornika wodą i naciśnięciu odpowiedniego przycisku nastąpi uruchomienie sprężarki, pompy wodnej oraz wentylatora silnika w urządzeniu. to właśnie pierwszy z wymienionych elementów ma za zadanie schłodzenie wody. Odpowiednie dysze zraszają foremki, Przez co następuje stopniowe zamarzanie. Po upływie określonego czasu, następuje delikatne podgrzanie foremek, aby kostki mogły się „odkleić”. Następnie za pomocą odpowiedniej łopatki są one przenoszone do zbiornika na gotowe kostki.

 

Czym sugerować się podczas wyboru?

Po pierwsze pojemność zbiorników. Zastanów się jak często będziesz używać tego urządzenia. Dla domowych potrzeb nie warto kupować kostkarek o dużej pojemności. Tego typu sprzęt, o dużych pojemnościach, przeznaczony jest zazwyczaj dla restauracji lub biur, w których pracuje znaczna ilość osób. Dodatkowo im większa, tym więcej będzie trzeba za nią zapłacić. Będąc przy tym aspekcie warto zwrócić uwagę na wydajność. Parametr ten określa możliwości oraz szybkość wytwarzania lodu. Charakteryzuje go moc kostkarki. Klasyczne urządzenia mają moc od 100 do 200 watów. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest możliwość wytwarzania różnych kształtów kostek. Jest to ciekawa opcja, przydatna w momencie podawania drinków. Goście na pewno będą mile zaskoczeni nietypowymi kształtami kostek. Oprócz tych podstawowych kwestii, można wyróżnić:

  • rodzaj obudowy, czy jest izolowana oraz wykonana ze stali nierdzewnej,
  • dobrze izolowany i łatwy w czyszczeniu zasobnik wody oraz kostek,
  • klasa urządzenia, dla przykładu czy kostkarka będzie w stanie pracować poprawnie przy wysokiej temperaturze otoczenia,
  • możliwość kruszenia lodu.

Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem lodówki, musisz wiedzieć, że niektóre posiadają wbudowane kostkarki. Pamiętaj, że takie urządzenie wbudowane zajmuje jednak dość dużo przestrzeni

Wybór odpowiedniego sprzętu powinien być przemyślany. Przed ostatecznym zakupem warto porównać kilka ofert oraz przeczytać opinie w internecie. Dobrym nawykiem jest zapytanie sprzedawcy o dokładne możliwości urządzenia, aby po zakupie nie było przykrych niespodzianek.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne