Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Frytkownica gastronomiczna – najważniejsze informacje

Frytkownica to jeden z niezbędnych elementów w niemalże każdej gastronomii. Stosuje się ją nie tylko w niewielkich barach, ale i w dużych obiektach restauracyjnych. Pomimo prostej budowy, jej nieodpowiednie używanie, a tym bardziej złe dobranie urządzenia do rodzaju produkcji może przysporzyć wielu problemów i generować nadprogramowe koszty. W poniższym artykule podpowiemy, jak wybrać odpowiednią frytkownicę do własnej gastronomii.

Jakie rodzaje frytkownic można wyróżnić? 

Generalnie wszystkie frytkownice służą do tego samego celu, czyli do smażenia w bardzo głębokim tłuszczu, dlatego też w tym wypadku nie istnieje podział technologiczny. Jeżeli mowa o różnicach technicznych, to można je podzielić ze względu na prędkość smażenia i zasilanie. Niemniej jednak większość z nich działa w takiej samej temperaturze, a co za tym idzie również i z podobną prędkością smażenia.

Frytkownice ciśnieniowe – w jaki sposób działają i czy mogą przyspieszyć produkcję? 

Frytkownice ciśnieniowe mają bardzo dużo zalet. Używają one odpowiedniej ilości ciśnienia, aby smażyć w niższych temperaturach i ze znacznie większą prędkością. Dzięki temu zostaje zachowany naturalny smak, a same produkty nie nasiąkają w dużym stopniu tłuszczem. W takiej frytkownicy można smażyć tak samo duże porcje produktu, jak w zwykłej.

Czy wielkość ma w tym wypadku znacznie ? 

Niestety, jeśli nie zostaną zachowane odpowiednie proporcje co do wielkości i mocy frytkownicy, będzie ona j tylko gotowała produkty, a nie je smażyła. Wielkość powinna być zatem dobierana według oczekiwanej wydajności, jak i oczywiście według wielkości przetwarzanych produktów.

Czym jest ,,zimna strefa” i czy napotkamy na nią w każdej frytkownicy? 

Frytkownice na ogół pracują w stałej wysokiej temperaturze, niemniej jednak nazbyt długo przetrzymywane w nich produkty ulegną w końcu spaleniu. Dlatego należy dokładnie kontrolować jej pracę, a także etap przygotowywania wybranego produktu. Proces smażenia może skutkować stratą spójności, a drobne kawałki spadną na dno poprzez siatkę ochronną i kosz i najzwyczajniej się spalą, co na dłuższą metę degraduje właściwości frytury/oleju. Jest to niestety bezpośrednie zagrożenie dla klientów i pracowników gastronomii, bowiem wytwarzają się związki rakotwórcze. Aby zażegnać ten problem producenci frytkownic stworzyli w nich tak zwaną strefę ,,zimną”, która zlokalizowana jest na dnie każdej z nich. Wydłuża ona trwałość oleju/frytury.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.