Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Garnki ze stali nierdzewnej do lokalu gastronomicznego

Jednymi z przedmiotów, które są obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni, są garnki. Decydując się na zakup, należy zwrócić uwagę na wielkość garnków, materiał z którego są wykonane i ilość, tak aby można było bez problemu i komfortowo przygotowywać potrawy.

Charakterystyka garnków ze stali nierdzewnej 

Dobrym wyborem z pewnością będą garnki ze stali nierdzewnej, które są bardzo trwałe i zachowują nienaruszony stan i wygląd przez długie lata. Są one bezpieczne i odporne na ścieranie. Zwykle w hurtowniach gastronomicznych można znaleźć zestawy garnków w różnej wielości, które są dostosowane do potrzeb kucharzy. Często w zestawie znajdują się też rondelki z uchwytami i patelnie. Można też samemu dobrać rozmiary garnków wg indywidualnych preferencji. Cena jest zależna nie tylko od ilości elementów, ale przede wszystkim od grubości stali, z której wykonane są naczynia. Zwykle dno garnków ze stali nierdzewnej jest grubsze niż od całego korpusu. Zapobiega ono przypalaniu się potraw, przywieraniu ich i pozwala zachować temperaturę. Dzięki takiemu dnu zawartość naczynia równomiernie się chłodzi i grzeje. Dobrze wybrać garnki, które mają szklane, żaroodporne pokrywki.

Garnki ze stali nierdzewnej można śmiało stosować na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowa, ceramiczna, indukcyjna, halogenowa, elektryczna). Szczególnie świetnie sprawdzą się na kuchenkach indukcyjnych. W porównaniu z garnkami wykonanymi z innych materiałów, te wykonane ze stali nierdzewnej gwarantują większy komfort podczas użytkowania i nie wymagają dużej uwagi.

Wygląd i styl garnków ze stali nierdzewnej

W dzisiejszych czasach właściwie w każdej dziedzinie ważny jest desing, tak samo jest w przypadku garnków i wszelkich akcesoriów i naczyń kuchennych. W sklepach można znaleźć różne modele garnków ze stali nierdzewnej. Pojawiają się zarówno proste, nowoczesne kształty czy takie w stylu retro z cienkimi uchwytami i wiele innych. Dlatego garnki mogą stanowić świetne dopełnienie wyglądu i dekoracji kuchni. Podsumowując, naczynia ze stali nierdzewnej są zarówno bardzo solidne, wytrzymałe, praktyczne w użyciu, jak i eleganckie i ciekawe.

Jeżeli chodzi o właściwe użytkowanie i dbanie o stan garnków ze stali nierdzewnej, bardzo ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Tak jak wspomniano wcześniej naczynia dzięki grubemu dnu przyczyniają się do nie przywierania potraw, jednak należy uważać, żeby niczego nie przypalić. Zaleca się też, aby przy gotowaniu wody solić ją kiedy będzie już wrząca, a nie standardowo, kiedy jest zimna przed gotowaniem. Ten zabieg ma zapobiec przed pojawianiu się plam na dnie naczynia. Jeżeli jednak z jakiś powodów takie plamki już powstaną, warto spróbować je rozpuścić za pomocą mieszaniny z octem, a następnie spłukać dokładnie wodą i wytrzeć. W ten sposób można pozbyć się większości plam na naczyniach ze stali nierdzewnej.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.