Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

Główne rodzaje maszyn cukierniczych i inne elementy wyposażenia cukierni

Główne elementy wyposażenia cukierni rozumianej jako zakład produkcyjny to miksery i ubijarki, dozowniki i mieszacze, urządzenia rozdrabniające (młynki, wilki), urządzenia dzielące i kształtujące ciasto (np. wałkownice) oraz zróżnicowany sprzęt drobny. Wyposażenie cukierni, w której słodkie wyroby są jedynie dystrybuowane, obejmuje sprzęty obecne w każdej kawiarni, takie jak ekspres do kawy, syfon do bitej śmietany, kasa fiskalna czy waga sklepowa.

Miksery i ubijarki

Miksery stanowią główny element wyposażenia cukierni rzemieślniczej, wytwarzającej zróżnicowany asortyment cukierniczy w stosunkowo niewielkich ilościach. Przypominają ubijarki, cechuje je jednak mniejszy rozmiar i łatwiejsza obsługa. Ubijarki to uniwersalne maszyny cukiernicze służące do mieszania mas cukierniczych i surowców oraz do wyrabiania ciast. Elementy robocze ubijarek i mikserów to mieszadła, obracające się wokół własnej osi lub wokół osi naczynia. Istnieje wiele typów mieszadeł, w tym mieszadła płaskie, rózgi oraz haki.

Dozowniki i mieszacze

Dozowniki i mieszacze to urządzenia służące do pobierania i dozowania elementów płynnych oraz upłynnionych, do których należą przede wszystkim woda, tłuszcze i drożdże. Dozowniki elektroniczne pozwalają na pobranie wody w preferowanej temperaturze.

Syfony do bitej śmietany

Większość dostępnych w handlu syfonów do bitej śmietany służy do obróbki półproduktów chłodnych, głównie śmietany 36%. Są to urządzenia nieskomplikowane pod względem technicznym, których zasada działania opiera się na spienianiu śmietany za pomocą nabojów z tlenkiem azotu. Syfony do bitej śmietany mają także wiele innych zastosowań. Wytwarza się w nich również kremy, musy (głównie lekkie) oraz sosy (przede wszystkim zimne). Syfon do bitej śmietany z wymienną końcówką może być także przydatny przy dekoracji deserów.

Pomadziarki

Pomadziarki to krystalizatory pomady przygotowywanej z syropu cukrowego. Na rynku występują pomadziarki o jednym lub dwóch cylindrach.

Urządzenia dzielące i kształtujące ciasto

Urządzenia służące do maszynowego dzielenia ciasta to dzielarki. Wałkownice służą przede wszystkim do wałkowania ciast drożdżowych i kruchych. Produkcję ciastek i innych drobnych wyrobów cukierniczych umożliwiają formierki wytłaczające i wykrawające. Współczesne formierki sterowane są komputerowo, co umożliwia produkcję bardzo szerokiej gamy ciastek nawet w mniejszych zakładach. Do zwijania ciasta w rulony i jego wydłużania służą rogalikarki.

Urządzenia do rozdrabniania surowców

Do rozdrabniania migdałów, maku czy sera służy wilk – maszyna zaopatrzona w zestaw noży i tarcz przeciskowych o różnych kształtach otworów. Rozdrabniane surowce transportowane są w maszynie ruchem ślimakowym.

Ważnym elementem wyposażenia cukierni są także młynki używane do proszkowania półproduktów twardych, takich jak cukier i przyprawy (kora cynamonu, gałka muszkatołowa, goździki). Najczęściej występującym typem młynków są młynki udarowe.

Sprzęt drobny

Drobny sprzęt cukierniczy i ciastkarski jest stałym elementem wyposażenia każdej cukierni, szczególne znaczenie ma jednak w zakładach drobnych, o profilu rzemieślniczym. Do tej kategorii produktów należą między innymi stoły robocze, woreczki do szprycowania, noże, wykrojniki, tace, pojemniki na dodatki, wzorniki i szablony, blachy, sita, formy i foremki do ciast oraz rondle i kotły.

Wyposażenie cukierni jest więc bardzo zróżnicowane. Przed zakupem warto zapoznać się z pełną ofertą dostępną na rynku i wybrać produkty funkcjonalne oraz wykonane z wysokiej jakości materiałów.