Jak otworzyć i prowadzić restaurację w Polsce

wyposażenie restauracji

Jednymi z przedmiotów, które są obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni, są garnki. Decydując się na zakup, należy zwrócić uwagę na wielkość garnków, materiał z którego są wykonane i ilość, tak aby można było bez problemu i komfortowo przygotowywać potrawy. Charakterystyka garnków ze stali nierdzewnej  Dobrym wyborem z pewnością będą garnki ze stali nierdzewnej, które są bardzo […]

Czytaj dalej

Młynek do zlewu (inaczej: rozdrabniacz do zlewu) to istotny element wyposażenia każdej kuchni zarówno w gospodarstwie domowym, jak i w profesjonalnych firmach gastronomicznych. Znaczenie ułatwia zachowanie czystości, higieny i segregację odpadków. Jak działa młynek do zlewu? Praktycznie wszystkie modele młynków do odpadów są zbudowane w podobny sposób i składają się z zespołu montażowego, części rozdrabniających, […]

Czytaj dalej

Jest to niezbędne wyposażenie lokali gastronomicznych, sklepów spożywczych, a także hipermarketów. Szafy chłodnicze są to bardzo dużych rozmiarów urządzeni  służące przede wszystkim do przechowywania oraz ekspozycji produktów żywnościowych, które do zachowania świeżości potrzebują obniżonej temperatury. Służą przechowywaniu różnego rodzaju wędlin i mięsa, a także serów i innego nabiału. Ich zadaniem nie jest mrożenie żywności, ale […]

Czytaj dalej

Ciężko wyobrazić sobie wyposażenie dobrej restauracji bez bemaru. Dla klientów lokali nazwa może brzmieć tajemniczo, jednak jest to niezbędny element sprzętu gastronomicznego ułatwiający działanie kuchni. Bemar (franc. Bain-marie) służy do utrzymywania odpowiedniej temperatury wcześniej przygotowanych potraw. Jego obecność w wyposażeniu restauracji ma na celu zapobieganie podawania klientom potraw wystygłych, tracących w ten sposób walory smakowe […]

Czytaj dalej

Nikt nie może mieć wątpliwości co do tego, że lodówka tak jak i wiele innych urządzeń jest niezbędnym elementem wyposażenia gastronomii. Obecnie wybór takiego sprzętu na rynku jest naprawdę ogromny, a więc każdy powinien znaleźć idealną dla swojego lokalu lodówkę, biorąc pod uwagę jej wielkość, klasę energetyczną czy dodatkowe funkcje, jak na przykład kruszarka do […]

Czytaj dalej

Wydaje się, że zmywarka to w każdej restauracji czy nawet jakimś mniejszym lokalu gastronomicznym sprzęt niezbędny i oczywiście trudno jest się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Trzeba bowiem pamiętać tutaj o tym, że dzięki takim sprzętom gastronomicznym jesteśmy w stanie o wiele dokładniej wyczyścić sztućce czy talerze. Dlatego też zmywarkę należy kupić, choć wielu nie […]

Czytaj dalej